Preskoči na vsebino


O župniji Sveti križ Maribor

Župnija Sv. Križa, ustanovljena 12. septembra 1976, se razteza v južnem delu Maribora, njeno središče pa je župnijska cerkev na Ertlovi 4 v bližini Betnavskega gozda.

Od ustanovitve za vernike v župniji skrbi duhovni pastir župnik Tonček Majc. Začetki župnije segajo že v leto 1970, ko je na tem mestu pod okriljem sosednje župnije Sv. Rešnjega telesa  v skromni stanovanjski hiši nastal bogoslužni prostor. Pobudnik za ureditev bogoslužnega prostora in  kasneje ustanovitve samostojne župnije je bil Drago Oberžan, nekdanji župnik župnije Sv. Rešnjega Telesa. Gospod Oberžan je dal kapeli tudi ime -  je spomin na kapelo Sv. Križa, ki je bila v Betnavskem gradu.  Sedanja sodobna cerkev stoji od leta 1990, na nedeljo Kristusa Kralja jo je posvetil sedanji metropolit in nadškof dr. Franc Kramberger.

Sosednje župnije so: na vzhodu župnija Sv. Cirila in Metoda, na severu župnija Sv. Rešnjega telesa, na jugu Sv. Frančiška Asiškega - Radvanje, na jugovzhodu župnija Hoče in na zahodu župnija Sv. Janeza Boska.

Župnija Sv. Križa  želi biti duhovni dom otrokom, mladim in starejšim, verujočim in neverujočim; prav vsi lahko tukaj najdete kaj koristnega za svojo duhovno rast. Vrata cerkve so odprta vsak dan v času bogoslužij. Tako imate vedno možnost za obisk maše, miren pogovor z Bogom ali duhovni pogovor z župnikom.

V okviru župnije delujejo različne duhovne in ustvarjalne skupine. Vsako leto v naši župniji poteka katehumenat, kjer  imajo tudi odrasli priložnost za poglobitev svoje vere ali prejem manjkajočih zakramentov. Otroci ne obiskujejo le verouka, nekateri redno sodelujejo pri mašah kot ministranti, bralci. Skupina otrok ob božiču pripravi tudi izvirno predstavo. Za bodoče zakonce poteka priprava na zakon, že poročeni lahko obiščejo Skupino za zakonce, zaživela je tudi Biblična skupina. V župniji delujejo tudi Neokatehumenska pot, župnijska Karitas, ponovno pa želimo obuditi Kolpingovo družino. Posebej ponosni smo na Otroški zborček in glasbenike, ki z lepim igranjem na instrumente in petjem polepšajo bogoslužja. Pri pastoralnem delu  v župniji in oblikovanju družabnega in duhovnega življenja župniku pomaga Župnijski pastoralni svet.

Če se želite kateri skupini pridružiti ali poznate koga, ki bi ga to zanimalo, vas vabimo, da se oglasite v župnijskem uradu, kjer vam bo župnik delo skupin podrobneje predstavil.

Župnija je kljub mladosti svojih 30 let doživela veliko pomembnih dogodkov. Naša župljanka Hermina Kerle je vstopila h karmeličankam v Sori in je že položila večne zaobljube. Njeno redovno ime je s. Marija Regina. Izjemno doživetje  za našo župnijo je bil obisk papeža Janeza Pavla II. in srečanje z njim ob Betnavskem gozdu, kjer je 19. 9. 1999 razglasil Antona Martina Slomška za blaženega. V letu 2000  je  novo mašo daroval naš župljan Tomislav Roškarič, ki je sedaj župnik v Mali Nedelji.

Vsako leto prejme prvo obhajilo in zakrament svete birme večje število otrok, dobro je obiskano tudi vsakoletno uvajanje odraslih v vero - katehumenat, ki se zaključi s podelitvijo zakramentov na velikonočno vigilijio.

Samo Bog ve, koliko skritih molitev, žrtev in tihega, neopaznega dela so opravili različni ljudje, da je župnija zaživela in da živi. In čeravno ostane našim očem marsikaj prikrito in imena mnogih, ki so se žrtvovali za rast župnije, nepoznana, verujemo, da so zapisana v knjigi življenja. In to je najpomembnejše.

Naj dobri Bog še naprej blagoslavlja naša prizadevanja v blagor vsem, ki živijo na tem lepem koncu Maribora.

 

 


Župnijski pastoralni svetSlomškova beatifikacijaDuhovni pokliciMisijonZgodovina
Print Friendly and PDF