Preskoči na vsebino


Nekaj napotkov za branje Svetega pisma

Glas živega Boga v Svetem pismu govori prav tebi na način, kakor ne govori nikomur drugemu! Tukaj je nekaj osnovnih napotkov, kako lahko temu glasu prisluhneš.

Čas
je nekaj najdragocenejšega, kar imamo. Če želimo redno brati Sveto pismo (SP), si moramo čas zanj načrtovati vnaprej. Za začetek ti bo morda zadostovalo, da boš bral SP vsak dan sedem minut. Če boš to delal redno, ne bo več težava, ampak čudovita obogatitev.

Prostor
»Navsezgodaj, ko je bilo še čisto temno, se je odpravil na samoten kraj in tam molil« (Mr 1,35). Poišči si miren kraj, kjer si lahko zares sam. Lahko greš v naravo. V sobi si lahko s pomočjo znamenja (slika, sveča) narediš kotiček, kjer moliš in bereš SP. Najdi primeren trenutek miru.

Način
1. Prosi Boga, da ti spregovori po odlomku, ki ga boš bral. Pomembno je v sebi prebuditi že(l)jo. Prosi Svetega Duha, da te razsvetli. Ko bereš, je pomembno, da se zavedaš, da si pred živim Bogom, ki ti govori. Ne gre za razumsko prodiranje v pomen besed. Pomembno je, da si odprt za Boga, ki je tu in ti govori.

2. Potem odlomek preberi. Ko si prebral, si zastavi tri vprašanja:
a. O čem odlomek govori? Preberi ga pozorno vsaj še enkrat.
b. Kaj je sporočilo odlomka? Kaj je pomenil človeku, ki ga je napisal? Tu nam lahko pomagajo opombe v SP.
c. Kako se nanaša name (na moje delo, mojo družino, prijatelje ...)? – Ta del je najpomembnejši. Ko začutim, da ima Božja beseda pomen za moje življenje, postane branje SP vznemirljivo in zavem se, da Bog govori prav meni.

3. S preprosto molitvijo odgovori Bogu, ki ti govori. To je lahko prošnja, izraz zaupanja, hvaležnosti ...

4. Potem skušaj spraviti to, kar te je nagovorilo, kar misliš, da ti Bog želi povedati, v prakso. Jezus pravi: »Zato je vsak, ki posluša te moje besede in jih spolnjuje, podoben pametnemu človeku, ki pozida svojo hišo na skalo« (Mt 7,24). Pomisli, kako lahko sporočilo, ki ti ga Bog posreduje po odlomku, živiš danes.

Zapiši si!
Ob branju svetega pisma lahko začneš pisati svoj osebni duhovni dnevnik. Ko ga boš čez nekaj časa znova listal, boš odkril, kako čudovito te je Bog vodil in ti govoril po svoji besedi!

Vsak dan!
tedna isti odlomek (lahko nedeljski evangelij)? Da, ne boj se! Odkril boš, da iste besede spregovorijo tvojemu srcu vsak dan drugače! Če te je včeraj nagovorila ena misel ali beseda, te bo morda danes druga, ali pa ista še močneje. Včasih, ko boš doživel "sušo";, se ti bo zdelo, da se ni zgodilo nič. Vztrajaj! Kdor trka, se mu bo odprlo! Pusti Bogu, da te preseneča in vodi!

In končno: Ne čakaj! Začni danes!


Iz knjižice Tvoja beseda. Nedeljski evangeliji za mlade, ki jo je izdal Škofijski odbor za mlade Koper. Besedilo in še več o branju Svetega pisma najdeš na http://kp.rkc.si/som.

 

 

 

 


Križev pot
Print Friendly and PDF