Preskoči na vsebino


Oznanila 6. 5. 2018

»Naj te pozdravim, Sveta gospa!«

poje mladinska cerkvena pesem in naznanja začetek meseca maja, ki je posvečen naši Materi. Tudi narava se je pripravila na ta čudoviti mesec in pokazala, da vstali Kristus ni bil prvoaprilska šala, ampak resnični čudež. Pomladno cvetje pozdravlja Marijo in jo postavlja v središče majskih pobožnosti – šmarnic. Se tudi v času drugih mesecev spomnimo Jezusove in naše Matere? Se zavedamo, kako mogočna, pomembna, a hkrati materinska in nežna je?

Mnogokrat se Cerkvi, predvsem pa Bibliji očita, da žensko postavlja v ozadje, podrejeno možu, skorajda nemočno. A če pogledamo starozavezne junakinje, ki so pustile velikanski pečat na zgodovini izraelskega ljudstva: Judito, Ruto, Estero, Deboro, Saro in druge, vidimo, da še zdaleč ni tako. Kako pomembna je ženska, pa še posebno pokaže Marija. Bog ji je zaupal najdragocenejše – Jezusa. V njeno maternico je položil Božjega otroka in ji ga pustil vzgojiti. Ob Jezusovi smrti je postala Marija najprej mati njegovih učencev, kasneje pa mati vseh nas. Njen skromni »da«, s katerim je odgovorila Bogu, jo je postavil za varuhinjo Božjega na zemlji, takrat Jezusa, zatem pa prav vsakega posameznika. Mar ni to čudovito? Tako se v Mariji zrcalijo vrline vsake ženske – je hkrati nežna, materinska, skrbna in previdna, a tudi odločna, prepričljiva, mogočna in predvsem močna.

Lani smo z otroki na poletnem oratoriju Dotik nebes spoznavali Marijino življenje in ugotovili, da zasledimo, če beremo evangelije, Marijo pri vseh pomembnih dogodkih. Prisostvovala je čudežem, potovala s svojim sinom in njegovimi učenci ter pogumno stala ob Jezusovem križu – tako Marija vselej bdi tudi nad vsakim od nas. Mati, prijateljica, zavetnica, varuhinja, priprošnjica, ljubezniva, Marija – ženska. Resnični ideal, ne tisti minljivi iz sveta slavnih, in vzornica za vsako dekle.

Ponosno zakorakajmo v maj, obogatimo svoje dneve s šmarnicami in v sebi ohranimo misel na čudovito Mater, ki nas ima, tako kot njen sin, neskončno rada.

Jerneja Potočnik

 Print Friendly and PDF