Preskoči na vsebino


Božične predstave

 

Božič danes

Letošnja božična igra nas, za razliko od prejšnjih, ni  popeljala daleč nazaj v Betlehem, temveč smo videli, da je bolj kot poznavanje zgodbe pomemben pravi pomen božiča, ki ga v sodobnem, materialističnem svetu mnogokrat pozabimo.

Začne se v nebesih, ko Bog skliče veliki zbor in pošlje na zemljo enega izmed svojih angelov. To nalogo dobi Angelina, ki velja za najbolj lenega in neodgovornega angela. Angelina, ki živi v popolnem svetu v nebesih, se torej znajde v popolnem nasprotju. Ob srečanju z ljudmi se nauči veliko o svetu, pa tudi o sebi. Sreča smetarja, ki ga družba potiska v kot, mlade igralce, ki sploh ne vedo, zakaj igrajo božično igro, razbito družino, kjer se vsi med seboj bolj sovražijo kot ljubijo in nazadnje skupino najstnikov, ki so zgrešili smisel življenja.

Tako pošilja torej Bog ljudem angele, da jim potrka na srce in jih spomni stvari, ki so jih že zdavnaj pozabili.

 

 

 

 

 

 

 Že iz naslova lahko sklepamo vsebino. Govori o neverni deklici Ani, ki ima zgrešeno predstavo o božiču. Na božični večer ji pride voščit prijatelj Gaber, ki ji malo približa pravega božičnega duha. Potem Ana zaspi in se znajde v Betlehemu. Tam sreča Jožefa in Marijo in ju spremlja do gostišča, kjer ne najdeta prenočišča. Seveda Ani ne diši prenočevanje v hlevu, zato se jima izmuzne in gre svojo pot. Nato sreča pastirje s katerimi gredo naprej. Ko so končno vsi zbrani pred hlevom in Ana izve, da je prav tisto dete v hlevu Jezus zaradi katerega je tako dolgo potovala je razočarana. Angel ,ki ji je vso pot dajal nasvete in namige ji razloži zakaj je sploh božič. Ana vsa vesela nad novim spoznanjem zaspi in se spet znajde doma. Skupaj s prijateljem Gabrom, odide oznanjat veselo novico o božiču po ulicah.

Igra je bila zasnovana kot pripoved babice otrokom o Anini zgodbi.


RAZBOJNIKA V BOŽIČNI NOČI

Kaj vse se lahko zgodi na božično noč?

V predlanski božični igri sta na svoj račun prišla dva razbojnika, ki sta slučajno slišala pogovor med Jožefom in Marijo, da imata zaklad. S tem sta mislila seveda Jezusa, toda roparja tega nista razumela. Priliznjeno sta se jima pridružila na poti v Betlehem. Ko pridejo do gostišča, jim gostilničar ne more pomagati razen s ponudbo prenočitve v hlevu. Tukaj razbojnika zgrešita Jožefa in Marijo ter se odpravita v drugo smer. Ob ognju se grejejo pastirčki in prijetno kramljajo. Razbojnika prideta do njih in jih povprašata po dveh popotnikih. Pastirji jima ne morejo pomagati, zato se odpravita drugam. Na koncu gredo vsi pastirji iskat hlev in tam se znajdeta tudi razbojnika. Ko izvesta,da je ta zaklad Jezus ne moreta skriti razočaranja. Ampak kasneje začutita, da Jezus je zaklad in se spreobrneta.


TRIJE PASTIRJI

Letošnja igra je bila pravi božji blagoslov. Blagoslov v pravem pomenu, saj je bilo nemalo težav pri pripravi. Najprej za sam tekst, potem igralci, termin vaj, čas, itd...

Ko smo končno imeli škripajoč urnik vaj, je bilo že krepko čez prvi november, kar je zelo pozno v primerjavi s preteklimi leti. Manjkalo nam je discipline in organiziranosti. Tudi igralce nam je bilo treba nekajkrat zamenjati, seveda časa za to ni bilo na pretek. Vse je kazalo, da nam igre ne bo uspelo izpeljati. Seveda nas je misel na to po malem osvobajala, po drugi strani pa stražila. Toda Bog je videl naš trud in voljo, ki je sicer pojenjala, in po mnogih molitvah in prošnjah je vse znova zaživelo. Dobili smo fenomenalne kostume, ki nam jih je sešil pravi mojster na tem področju, dodelali smo sceno in tudi petje je bilo boljše kot prejšnja leta.

Kar se tiče same zgodbe, jo najbolje povzamemo s stavkom, da kdor hodi sam, teško najde pot do Gospoda. Hoditi sam pomeni hoditi v svoji lastni sebičnosti, napuhu, samovšečnosti in jezi.

Igra je uspela! Po mnenju vernikov, ki so si jo z veseljem ogledali, in tudi nas samih, ki smo bili nad rezultatom prijetno presenečeni. Na tem mestu bi se rada iskreno zahvalila vsem, ki so sodelovali, bodisi aktivno, kot igralci, pevci, scenografi..., našemu župniku, ki je prevedel in priredil tekst in bil moja moralna podpora, kot tudi tistim, ki so nas bodrili, nam vlivali poguma in molili za nas . Res vsem iskrena hvala.

                                                                          Martina

 

 Print Friendly and PDF